Užitečné artyčoky

Artyčok je teplomilná rostlina, která je příbuzná bodláku. To je znát již při prvním pohledu na jeho velké fialové květy. Využívá se hlavně jako zelenina, zejména v zemích okolo Středního moře. V Čechách je ale tuto rostlinu obtížné pěstovat. Artyčok je však také léčivou bylinou. Pro léčebné účely se využívají jeho listy, které se vylouhují. Výluh se následně používá k léčbě:
·         při zánětu jater
·         pomoc při špatné funkci žlučníku
·         při rozházeném metabolismu
·         při špatném trávení
·         odstraňuje špatný cholesterol v krvi
·         na kožní problémy
·         působí proti virům
·         napomáhá regeneraci lidského těla
rostlina artyčok

Artyčok je hořký

Artyčok je hořká zelenina. Popíjí se také ve formě čaje, který je též hořký. I přes svou hořkou chuť je však velmi žádanou zeleninou v přímořských kuchyních.
artyčok na talíři

Příprava artyčoku v kuchyni

Artyčok se nakládá jako každá zelenina, do sladkokyselého nálevu. Můžeme jej ale také:
·         dusit
·         zapékat
·         smažit
·         obalovat do těsta
V Italské kuchyni je využívám zejména jako součást směsí na pizzu.

Vliv na lidský organismus

·         Jako detoxikační prostředek pro naše tělo.
·         Příznivě působí na játra.
·         Podporuje vylučovací systém.
·         Napomáhá správné funkci ledvin a přispívá k jejich regeneraci.
·         Při diabetu napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.
·         Upravuj hladinu cholesterolu v krvi.
·         Napomáhá trávení a látkové výměně.
·         Napomáhá při hubnutí díky vysokému obsahu vlákniny.
·         Působí protizánětlivě.
·         Je vhodný při hepopatii a cirhóze jater.
artyčok květ

Artyčoky obsahují biologicky cennou látku cynarin. Ten přispívá ke zdravému vylučování žluči. Zároveň slouží jako prevence před vznikem žlučníkových kamenů. Mimo to obsahují artyčoky také tyto účinné látky:
·         Vláknina
·         Bílkoviny
·         Sacharidy
·         Vápník
·         Železo
·         Hořčík
·         Fosfor
·         Draslík
·         Měď
·         Zinek
·         Sodík
·         Omega 3, omega 6 kyseliny
·         Vitamin A, B, C, E, K
·         Lutein
·         Betakaroten
·         Kyselina listová
·         Kyselina pantotenová.

Doporučené články